Kiek in de Kökin linnoitusmuseoon kuuluu neljä tornia: Kiek in de Kök, Neitsyttorni, Tallitorni ja Lyhyen jalan porttitorni. Tornien ylimmistä kerroksista on komeat maisemat yli kaupungin, ja mutkittelevissa portaikoissa on tunnelmaa.
Linnoitusmuseossa on myös salaperäisiä maanalaisia käytäviä. Salaiset linnakekäytävät rakennettiin 1600-1700-luvuilla. Linnakekäytävän näyttely esittelee puolustusrakenteiden historiaa ja Viron tärkeimpiä sotatapahtumia.
Bastionin tunnelit muodostavat salaisen verkoston Vanhankaupungin alla
1600-luvulla rakennettu luolasto kiemurtelee Tallinnan vanhankaupungin alla, ja sitä käytettiin alun perin puolustus- ja vakoilutarkoituksiin Ruotsin vallan aikana. Sotatilanteessa käytäviä pitkin oli tarkoitus kuljettaa sotilaita ja varusteita linnoituksen osasta toiseen, piilossa vihollisen katseilta. Siihen niitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu.
Venäläisten vallatessa Tallinnan 1700-luvun alussa kaupunki oli niin ruton runtelema, ettei puolustustaistelua tullut. Sen sijaan Toisen maailmansodan aikana luolastot olivat ahkerassa käytössä, kun kaupunkilaiset pakenivat niihin pommisuojaan.
Neuvostoaikana osa tunneleista modernisoitiin, mutta osa verkostosta oli jäänyt unohduksiin. Näitä vanhoja luolastoja löydettiin sattumalta vasta vuonna 2003. Legendan mukaan jokin tunneleista kulkee aina Piritan luostarin raunioille asti, mutta sitä ei ole koskaan löydetty.
Luolastoon voi tutustua itsekseen tai opastetulla kierroksella. Aikamatkalla menneeseen tutustutaan luolaston ja kaupungin vaiheisiin vuosisatojen varrella.
Tunnelikierroksella pääsee näkemään sekä neuvostoaikana uudistettua osaa että lähempänä alkuperäiskuntoa olevaa puolta. Opastukset ovat pääasiassa englanniksi ja venäjäksi, mutta etukäteen tilaamalla saa myös suomenkielisen kierroksen.
Artikkelin pääkuva: Kiek in de Kök -museo
Yhteystiedot
Avoinna: Ti - Su 11.00 - 18.00
Osoite: Komandandi tee 2
Museon nettisivuilta löydät lisää tietoa näyttelyistä.