Kadriorg, sen historialliset rakennukset sekä vehreät puistoalueet ovat varmasti yksi Tallinnan kauneimpia osia, ja siksi siellä viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin.
Kadriorgiin kävelee vanhastakaupungista puolessa tunnissa, ja jo matkan aikana voi ihailla asuinalueen värikkäitä puutaloja ja viehättäviä pihoja. Kadriorgiin voi kävellä myös satamasta alkavaa Reidi-tietä pitkin, jonka varrella on erilaisia aktiviteetteja, leikkipuistoja ja jota kesäaikaan reunustavat jäätelökioskit. Kaupunginosaan pääsee kätevästi myös raitiovaunuilla 1 ja 3.
Kadriorgin puistoalue kattaa 70 hehtaaria. Venäjän tsaari Pietari I aloitti Kadriorgin palatsin ja sen ympäristön rakentaminen vuonna 1718. Inspiraationa kesäasunnoksi suunnitellulle palatsille toimi Versaillesin palatsi. Tsaariperhe ei kuitenkaan käyttänyt kesäasuntoaan juurikaan ja suurimman osan ajasta se oli tyhjillään.
Taidetta, kukkaloistoa ja museo lapsille
Palatsi ja sen taidemuseo ovat tutustumisen arvoisia kohteita. Palatsin takapihan puutarhassa on kauniita kukkaistutuksia ja suihkulähteitä. Kadriorgista löytyy myös japanilainen puutarha, jonka lammissa polskivat kalat. Kesän lopussa ja illan hämärtyessä Kadriorgissa järjestetään tunnelmallinen valokarnevaali.
Vehreät puistoalueet ja viihtysäksi uudistettu merenranta ovat sopivia ympäristöjä rauhalliselle kävelylle tai reippaalle lenkille. Puiston kukkaistutukset ovat huolella suunniteltuja, ja suuret puut tuovat varjoa aurinkoiseenkiin päivään.
Kadriorgista löytyy kauniin luonnon lisäksi paljon muutakin. Alue sopii niin taiteesta kuin museoistakin kiinnostuneille, ja myös perheen pienimmille löytyy tekemistä. Tässä muutamia vinkkejä Kadriorgiin tutustumiseen.
Lue Kadriorgin puistosta ja palatsista lisää TÄÄLTÄ.
Kadriorgin palatsi on barokkiarkkitehtuurin helmi
Venäjän tsaari Pietari I:n kesäasunnoksi rakennuttama Kadriorgin palatsi toimii nykyisin Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen museona. Museossa on esillä Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelman teoksia, joihin kuuluu Länsi-Euroopan ja Venäjän taidetta 1500–1900-luvuilta.
Italialaisen Niccolo Michettin suunnittelema palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1718, ja. rakennus on hieno esimerkki Pohjois-Euroopan barokkiarkkitehtuurista. Palatsin pääsali on kahden kerroksen korkuinen, ja salin katto on koristeltu upeilla maalauksilla ja stukoilla eli koristeellisilla rappauksilla. Palatsia ympäröi Versaillesia jäljittelevä puutarha, jossa on suihkulähteitä ja kukkaistutuksia.
Kumu on moderni klassikko
Taidemuseo Kumu sopii vierailukohteeksi Viron taidehistoriasta, modernista taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Kumun on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori.
Museossa yhdistyvät Viron kansallisgallerian ja nykytaiteen museon toiminnot. Perusnäyttelyt esittelevät virolaista taidetta vanhemmasta uusimpaan. Perusnäyttelyn lisäksi Kumussa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyä, joissa esitellään virolaista ja kansainvälistä taidehistoriaa sekä nykytaidetta.
Liput Kumuun maksavat aikuisilta kymmenen euroa, alennusliput maksavat seitsemän euroa. Perhelipun hinta on 20 euroa. Joka kuun viimeisenä keskiviikkona museoon pääsee kolmella eurolla.
Kumu on avoinna ti-ke sekä pe-su kello 10-18 ja to kello 10-20. Museo sijaitsee Kadriorgin puistossa osoitteessa Weizenbergi 34 / Valge 1.
Lue Kumusta lisää TÄÄLTÄ.
Mikkelin museossa on esillä yksityiskokoelma
Taidekeräilijä Johannes Mikkelin kokoelmaan voi tutustua Kadriorgissa sijaitsevassa pienessä Mikkelin museossa. Museosta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.
Katherinenthalin leivokset maistuvat
Kadriorgin puistossa sijaitseva kahvila Katharinenthal on sisustettu tyylikkäästi.
Kahvilasta voi ostaa mukaan puistokävelylle lämmintä juotavaa tai sinne voi pysähtyä maistelemaan leivoksia hienostuneessa tunnelmassa.
Katharinenthalista saa leivonnaisten ja leivosten lisäksi myös lämmintä ruokaa, suolaisia piirakoita ja salaatteja. Borssikeitto ankanlihalla maksaa 8 euroa. Cappuccino maksaa 2,80 euroa, ja leipomusten hinnat alkavat kolmesta eurosta.
Katharinenthal on avoinna joka päivä kello 9-20. Kahvila sijaitsee Kadriorgin linnan lähellä, osoite on Weizenbergi 22.
Ravintola Rudolfissa on tyyliä
Rudolf yllättää iloisesti sekä ruokalistallaan että viihtysyydellään. Ravintola on lämpimästi valaistu, tunnelmallinen ja tilava. Isoista ikkunoista voi ihailla Kadriorgin puutaloja. Listalta löytyy ranskalaisen keittiön klassikkomakuja ravintolan persoonallisella toteutuksella.
Arkisin on tarjolla viikoittain vaihtuvaa businesslounasta. Lauantaisin ja sunnuntaisin ravintola tarjoilee brunssia. Kolme kappaletta ostereita maksaa 13 euroa, pääruoka-annoksen ankanrintaa saa 19 eurolla.
Rudolf on avoinna ti-pe kello 12-23, la kello 9-23 ja su kello 9-15. Ravintolaan kävelee vanhastakaupungista alle puolessa tunnissa. Osoite on R.Tobiase 11-1.
Ravintola Rudolfiin voit tutustua tarkemmin TÄÄLLÄ.
Mon Repos tarjoilee fine dining -elämyksiä
Mon Repos on hienostunut ranskalaistyylinen fine dining– ravintola, joka sijaitsee 1800-luvulla rakennetussa puuhuvilassa Kadriorgin puiston laidalla. Huvila ja sen puutarha kuuluvat varmasti kaupungin kauneimpiin. Mon Repos sopii paikaksi romanttisille illallisille tai tyylikkäille bisnelounaille, ja ravintolan terassi on hieno paikka kesäillan tunnelmointiin.
Huvilarakennuksen alakerrassa on ravintolan pääsali, jonka ruokalista koostuu kohtuuhintaisista, fine dining -tasoisista annoksista. Kurpitsarisotto tryffeleiden kanssa maksaa 16 euroa. Sunnuntaisin tarjoillaan brunssia.
Toisessa kerroksessa sijaitsee löytyy Peakoka korrus eli keittiömestarin kerros. Sen menu on suunnattu kulinaristeille, jotka ovat valmiita maksamaan herkuttelusta hieman enemmän. Neljän ruokalajin maistelumenun hinta on 55 euroa. Huvilaan kuuluu myös torni, jossa on yksityispöytä neljälle.
Mon Repos on avoinna ma-to kello 12-23, pe 12-24, la 11-24 ja su 11-22.
Kävelymatka vanhastakaupungista kestää noin puoli tuntia, taksimatka maksaa noin kolme euroa. Osoite on Narva mnt 92.
Lastenmuseo Miiamillassa saa leikkiä
Lastenmuseo Miiamilla on leikkimiseen innostava paikka lapsille ja perheille. Museossa on mahdollisuus kokea ja oppia, ja se on suunnattu erityisesti 3-11 -vuotiaille lapsille. Miiamilla toimii vuonna 1937 Kadriorgin lastenpuiston päärakennukseksi rakennetussa talossa, johon kuuluu iloisen värikäs torni.
Museon lähellä on kesäkaudella pieni lasten huvipuisto, jossa pääsee muutamalla eurolla ajelemaan muun muassa minivuoristoradalla tai kokeilemaan onneaan peleissä. Museon vieressä on myös leikkipuisto.
Lasten museo Miiamilla on talvikaudella avoinna ti-pe kello 12-18, la-su kello 10-17. Kesäkaudella museo on avoinna ti-su kello 10-17.
Liput maksavat aikuisilta 4 euroa, lapsilta 2 euroa. Miiamilla sijaitsee Kadriorgin puistossa, osoite on L. Koidula 21C.