Vastikään ison remontin läpikäynyt Nigulisten kirkko ja museo on vierailun arvoinen kohde. Keskiaikaiseen 1200 -luvulla rakennettuun kirkkosaliin pystytetty näyttely on jo miljöönsä puolesta vaikuttava kokemus. Kookkaat kirkkotaideteokset, myöhäiskeskiaikaiset alttarikaapit sekä 1500- ja 1700-luvun kattokruunut ja seinäkyntteliköt pääsevät oikeuksiinsa korkealle kurkottelevassa pääsalissa. Museossa on esillä Viron arvokkain ja laajin kirkkotaidekokoelma.
Remontin yhteydessä kirkkomuseon tiloja on modernisoitu ja nyt myös kirkon torniin esteetön pääsy. Kirkkosalista torniin kohoavan hissin avulla pääsee ihailemaan maisemia jokaiseen ilmansuuntaan huikeasta korkeudesta ja ilman rehkimistä.
Nigulisten eli Pyhän Nikolauksen kirkko oli keskiaikaisen Tallinnan kauneimpia kirkkoja
Pyhän Nikolauksen kirkko on pyhitetty kauppiaiden ja merenkulkijoiden suojeluspyhimykselle, Pyhälle Nikolaukselle, ja sen uskotaan perustetun 1200-luvun puolivälissä. Nigulisten eli Pyhän Nikolauksen kirkko oli toinen keskiaikaisen Tallinnan kahdesta seurakuntakirkosta ja aikanaan yksi kaupungin rikkaimmista kirkoista. Vuoden 1520-luvun alussa Tallinnaan saapuivat ensimmäiset evankeliset saarnaajat. Martin Lutherin aloittama uskonpuhdistus sai varhaisessa vaiheessa paikallisen kunnan tuen, ja kirkollisen elämän uudelleenjärjestelyt aloitettiin. Pyhän Nikolauksen kirkosta tuli luterilainen seurakuntakirkko.
Toinen maailmansota aiheutti valtavia tuhoja Pyhän Nikolauksen kirkolle. Vaikka jo vuonna 1943 arvokkaiden taideteosten evakuointi oli aloitettu, vain muutama niistä pelastui sodan tuhoilta. Vuonna 1944 maaliskuun 9. päivän pommituksessa aikana kirkko syttyi palamaan, ja lähes kaikki, mitä rakennuksessa oli jäljellä, tuhoutui tulipalossa. Palossa tuhoutuivat kirkon kauniit penkit ja parvekkeet, samoin saarnastuoli ja useat epitafit.
Keskiajalla Pyhän Nikolauksen kirkko kuului kaupungin kauneimpiin kirkkoihin. Paikallisten kauppiaiden vauraus ja hansakauden loisto on edelleen nähtävissä museossa esillä olevien arvokkaiden taideteoksien muodossa. Niitä tilattiin Euroopan suurista taidekeskuksista. Merkittävimpiä ovat Bernt Notken Kuolemantanssi ja Hermen Roden työpajasta peräisin oleva upea alttarin retabeli, molemmat lyypekkiläisten mestareiden teoksia Nigulisten kirkossa voi myös edelleen ihailla 1600-luvun alussa kirkolle lahjoitettua, lähes neljä metriä korkeaa seitsenhaaraista messinkistä kynttelikköä, joka on yksi maailman suurimmista laatuaan.
Pyhän Nikolauksen kirkon jälleenrakennus alkoi vuonna 1953. Lähes kolmekymmentä vuotta kestäneiden kunnostustöiden jälkeen, museon ja konserttisalin tarpeisiin mukautettu rakennus avattiin Viron taidemuseon toimipisteenä vuonna 1984.
Hissi vie vaivattomasti Nigulisten kirkon torniin ihailemaan maisemia
Viimeisimmän remontin myötä kirkkoa on modernisoitu palvelemaan museokävijöitä yhä paremmin. Odotettu parannus on kirkon torniin rakennettu hissi, joka vie vierailijan vaivattomasti ylös korkeuksiin ihailemaan ympärille avautuvaa Tallinnaa. Tornin jokaiseen suuntaan avautuvista ikkunoista pääsee ihailemaan keskiaikaista kaupunkia lintuperspektiivistä.
Yhteystiedot
Avoinna: Ti - Su 10.00 - 18.00
Osoite: Niguliste 3
Lippujen hinnat: Aikuiset 12 euroa Perhelippu 24 euroa Alennuslippu 8 euroa