Mustamäen ja Tallinnan ulkopuolelle jäävän Nõmmen kaupunginosan rajamailta löytyvä Glehnin linna ja sen ympäristö on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.
Puistoisen metsän siimeksestä löytyvän linnan on aikoinaan rakennuttanut ja suunnitellut Nikolai von Glehn omaksi kodikseen. Linnan pihamailta löytyy idearikkaan ja omalaatuisen ajatusmaailman omaavan Glehnin suunnittelemia rakennelmia, kuten kivestä rakennettu, korkealle kurkotteleva Kalevipoeg -patsas, luolamainen palmumaja, tähystystorni, joka toimii nykyisin observatoriona sekä maassa luikerteleva krokotiili -patsas. Pihapiiristä löytyy edelleen myös Nikolai von Glehnin lempihevosen haudalle pystytetty obeliski.
Erikoisen linnan rakensi ja suunnitteli Nikolai von Glehn
1800-luvun loppupuolella Nõmmen alue kuului Vähgimäen kartanon maihin, jonka omistaja oli Nikolai von Glehn (1841-1923). Glehn alkoi rakentamaan vähällä käytöllä olevalle metsäiselle maalle ensin kesähuvilan, sveitsiläistyylisen talon sekä lopulta linnan ja siihen kuuluvat rakennukset sekä patsaat. Linnan paikka valittiin tarkkaan niin, että sieltä on hyvät näkymät Toompean ja Tallinnan keskustan suuntaan sekä Harku -järvelle. Linna valmistui lokakuussa vuonna 1886.
Glehnin linna oli jo aikanaan erikoinen. Spiraalimaiset seiniin upotetut portaat, useat eri maanalaiset osiot ja tornit, joiden inspiraationa toimi keskiaikainen ritarin linna olivat Glehnin itsensä suunnittelimia. Glehnin kädenjälki on nähtävillä linnan arkkitehtuurissa sekä sisustuksellisissa ratkaisuissa. Hän oli intohimoinen puukäsityöläinen ja valmisti linnaansa muun muassa pöydän tuoleineen, jotka oli koristeltu ihmisfiguurein. Glehn kunnosti myös linnan ympäristöä, joka nykyisin on suosittu ulkoilualue.
Ensimmäisen maailmansodan aikaan linna osittain tuhoutui. Se oli tyhjillään useita vuosia, kunnes 1960-luvulla Mustamäen yliopistokampuksen opiskelijat ryhtyivät kunnostamaan huonoon kuntoon päässyttä linnaa ja sen pihamaita. Kunnostus kesti yksitoista vuotta. Nykyisin linna palvelee yliopistojen opiskelijoita toimien eri opiskelijayhdistysten juhlapaikkana. Tiloja voi myös kuka tahansa vuokrata juhla- tai vaikkapa seminaarikäyttöön.
Glehnin linna, sitä ympäröivä alue ja omaperäiset patsaat sekä rakennelmat ovat oivallinen kohde mukavalle päiväretkelle luonnon helmaan. Linnan ympäristö tarjoaa taatusti kiehtovia ja mieltä kutkuttavia kokemuksia. Nikolai von Glehnin kiehtovat tilukset olivat jo aikanaan ihmetyksen ja ihastelun kohde ja tulevat antamaan iloa vielä varmasti useille sukupolville tästäkin päivästä eteenpäin.
Samalla reissulla kannattaa myös tutustua sympaattisen Nõmmen kylään, josta löytyy kivoja ravintoloita, kauniita puuhuviloita sekä pieni, mutta vilkas tori.
Artikkelissa on käytetty lähteenä TTU:n arkistoa.
Yhteystiedot
Avoinna: Itse linna on avoinna vaihtelevasti, mutta sen ympäristöä voi tutkailla vapaasti mihin vuorokauden tahansa.
Osoite: Vana-Mustamäe 48