Tänä vuonna Tallinna design -festivaalin eli Disainiöön pääpaikka löytyy Kalamajasta ja hiljattain yleisölle avatusta Krulli-korttelista.
Krulli-kortteli sopii sekä festivaalin teemaan että Tallinn Design Festivaalin tehtävään tuoda esiin hylättyä ja unohdettua arkkitehtonista perintöä ja teollisia rakennuksia, jotka ovat matkalla uuteen heräämiseen.
“Krulli-kortteli toivottaa tervetulleeksi luovia ihmisiä ja ideoita, rohkeita ajatuksia ja tekoja. Tämä teollisuusalue Pohjois-Tallinnan sydämessä on avoinna yleisölle ympäri vuoden, ja mitä enemmän kulttuuri muotoutuu täällä, sitä enemmän siitä tulee osa kaupunkitilaa”, sanoo Krulli Quarterin luova johtaja Kristin Kaasik.
Tämän vuoden teemana on tekoäly muotoilussa
Tämän vuoden festivaalin teemana on “DESIGN 4.0. AI: teollinen (epä)työllisyys?”. Virolaiset ja kansainväliset asiantuntijat käsittelevät tämän hetken kenties kiinnostavinta, monia aloja laajasti koskettavaa aihetta tekoäly. Festivaalissa tarkastellaan tekoälyn mahdollisuuksia ja uhkia muotoilualalle.
Yksi festivaalin kohokohdista onkin kansainvälinen konferenssi “DESIGN 4.0. AI: Industrial (un)employment?“, jonka pääpuhujina ovat Surya Vanka (USA) ja Darren Yeo (Singapore). Lisäksi ohjelmassa on juhlallinen koreografinen avajaisnäytös, vaatesuunnittelunäyttely DOM, PechaKucha-ilta, erilaisia materiaalisuunnittelun työpajoja, post-teollinen taidenäyttely “Unknown Error” ja koko viikonlopun kestävä Design Street.
Ensimmäistä kertaa Disaniöön puitteissa järjestetään INTERIOR+ -minimessut, jossa voi tutustua sisustus- ja teollisuustuotteisiin.
Festivaalin päänäyttely “Created in Italy”, järjestetään yhteistyössä Italian suurlähetystön kanssa ja se esittelee italialaista teollista muotoilua. Vierailun arvoisia ovat myös Viron muotoilu- ja arkkitehtuurikoulujen esittely, Arts Threadin (UK) “Global Design Graduate Show 2022” yhteistyössä Guccin kanssa, kansainvälinen graafisen suunnittelun näyttely “Hopeful” ja materiaalimuotoilun näyttely “Material II” yhteistyössä EKA DiMAn ja Tarton yliopiston kanssa.
“Tallinn Design Festivalista on vuosien varrella tullut Baltian suurin muotoilutapahtuma, jossa vierailee vuosittain yli kymmenen tuhatta kävijää Virosta ja ulkomailta. Tapahtumassa on löydettävää sekä muotoilun ammattilaisille että niille, jotka ovat vain kiinnostuneita alasta, ja olemme ajatelleet myös nuorimpia vieraita järjestämällä heille erityisiä aktiviteetteja”, sanoo Ilona Gurjanova, Viron muotoilijoiden liiton puheenjohtaja ja Tallinn Design Festivalin pääjärjestäjä.
Lue lisää Tallinn Design Festivalin ohjelmasta Disainiöön nettisivuilta.
Design-tapahtuma levittäytyy myös muualle kaupunkiin
Tallinn Design Festivaalin myötä erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Rotermannissa sijaitseva pop- ja moderniin taiteeseen keskittynyt PoCo tarjoaa osana Disainiöötä opastettuja englanninkielisiä kierroksiä. Kierroksella käsitellään eri aikakausia, tutustutaan virolaisten pop-taiteilijoiden teoksiin, kerrotaan jännittäviä tarinoita maailman suurista nimistä sekä pohditaan teosten viestejä.
Opastettuja kierroksia järjestetään maanantaista sunnuntaihin (18.-24.9) klo 18.00 alkaen . Kierros kestää noin 1-1,5 tuntia.
Lipun hinta on 15 euroa. Paikkoja on rajoitettu määrä, liput myydään ennakkoon PoCon nettisivuilla.
Artikkelin pääkuva: Disainiöö, Kaie Kiil